Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Hoe het begon

Julie en Michel hebben een gemeenschappelijke interesse rond kunst. Ze bezoeken veel musea en tentoonstellingen en leren heel wat kunstenaars kennen. Deze contacten leidden tot een samenwerking tussen de medewerkers van het bedrijf van Michel en kunstenaars die een kunstwerk of onderdeel ervan in metaal wensten te maken. De nadruk lag steeds op de mogelijkheden die de samenwerking tussen de medewerker en de kunstenaar teweegbracht en niet op de kwaliteit van het geproduceerde kunstwerk. Michel vond dat hij niet te oordelen had over de kwaliteit van het kunstwerk maar wel over de manier waarop samengewerkt werd.
Deze samenwerking is vervat in het boek Walk with me van Charlotte Bonduel en Luc Derycke, Uitgeverij Lannoo.

 

Magnum fotograaf Carl Dekeyser maakte een fotoreportage over de samenwerking tussen Constructies Espeel en de kunstenaar  Hans DepelsmakerMagnum fotograaf Carl Dekeyser maakte een fotoreportage over de samenwerking tussen Constructies Espeel en de kunstenaar Honoré d'OMagnum fotograaf Carl Dekeyser maakte een fotoreportage over de samenwerking tussen Constructies Espeel en de kunstenaar Tine VindevolgelMagnum fotograaf Carl Dekeyser maakte een fotoreportage over de samenwerking tussen Constructies Espeel en de kunstenaar Paul GeesMagnum fotograaf Carl Dekeyser maakte een fotoreportage over de samenwerking tussen Constructies Espeel en de kunstenaar Martine Platteau

© Magnum fotograaf Carl Dekeyser

 

Na de verkoop van het bedrijf vloeit als het ware de samenwerking met kunstenaars, architecten, designers over naar hun eigen woning en worden de projecten daar verder gezet.

 

Projecten

  • In 2002 ontstaat de vzw Arteconomy. In tegenstelling tot de samenwerking tussen de kunstenaar en Constructies Espeel, het bedrijf van Michel, draait Julie het uitganspunt tot samenwerking om. Ze legt de focus op de vraag, de behoefte van het bedrijf en niet op deze van de kunstenaar. Ze wil onderzoeken of de kunstenaar daar een antwoord kan op formuleren.
  • In 2003 besluiten ze hun huis te verbouwen in samenwerking met de Brusselse architecten 51N4E .
  • Naast de verbouwing van het huis realiseren ze nog 2 projecten samen nl. de creatie van het Lichtbed en de Guestfiles.
  • Het boek Reasons for walling a house  brengt het verhaal over deze rijke samenwerking van 9 jaar. 
  • Label Culture Espeel Claire- Roudenko- Bertin, de Franse kunstenares die het creeërde, installeert het in de woning van Julie en Michel.
  • In 2010-2011 creeëren de kunstenaars Katleen Vermeir en Ronny Heiremans een experimentele kortfilm The Residence .Het verhaal speelt zich af in Hongkong en de scenes rond het leven van het hoofdpersonage in zijn loft worden opgenomen in de woning van Julie en Michel.
  • Wander - Meander een permanente performance gecreëerd door de kunstenaars Sarah&Charles tijdens hun residentie van 2014 -2016 in de Arteconomy woning.

 

Publicaties:

Kunstenaars & Ondernemers . Een nieuwe relatie.
Marc Ruyters
2006 Lannoo Campus

Arteconomy 2002-2009
Charlotte Bonduel
2009 Arteconomy Ledegem

Walk With me. Over kunstenaars, het bedrijf Espeel en hun samenwerkingen.
Red Charlotte Bonduel  & Luc Derycke  
2008 Uitgverij Lannoo , Tielt

Reasons For Walling A House
51N4E
Ruby Press 2012  Berlin
Dam Architectural Book Award 2012  Frankfurt

Architectuurboek Vlaanderen N° 10
Radicale gemeenplaatsen – Europese architectuur uit Vlaanderen 2012  pag 84 en 164

Belgium Best Buildings
Woning Arteconomy. pag. 24
2012 Luster , Antwerpen

Happy
Amanda Talbot
2014 Murdoch Books Australia  pag  82 ,230 ,238 , 311 ,315 ,

Des choses à faire
2015 MER. Paper Kunsthalle
CID innovatie en design centrum van Grand Hornu met de steun van de Provincie Henegouwen en de Waals Brusselse Federatie, afdeling beeldende kunst.