Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
placeholder
placeholder

© Kim De Ruysscher

Uniek platform

De stad Turnhout creëerde eind 2011 een uniek platform dat aan 5 toonaangevende bedrijven in de regio nl. Cartamundi, Philips Lighting, Van Roey, Miko Koffie en Mastermeubel de kans gaf een experimenteel project uit te werken met 5 gerenommeerde kunstenaars nl. Peter De Cupere, Nico Dockx i.s.m. Ann Veronica Janssens, Kim De Ruysscher, Victor Ramirez en Eric Joris/Crew.

Het doel was het stimuleren van creativiteit en open innovatie in de regio Turnhout, zowel voor ondernemingen als voor kunstenaars. Kunstenaars en bedrijven werken aan een gezamenlijke creatie van een industrieel product of een kunstwerk gerelateerd aan de bedrijfsproducten. Daarbij staat een win-win voor beide partners voorop. Kunstenaars maken gebruik van de knowhow van het bedrijf. Het bedrijf krijgt een input van creativiteit.
 

resultaat project Cartamundi en Peter De Cuperelichtbaken project Mastermeubel en Victor Ramirezonderzoek in project Philips Lighting en Nico Dockx

© Nico Dockx 3

5 partnerships en 5 unieke resultaten in de projecten

  1. Philips Lighting, wereldspeler op het gebied van lichtinnovatie, werkte samen met kunstenaar Nico Dockx. Samen met een team van productiearbeiders en ingenieurs heeft de kunstenaar onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van licht in zijn meest tastbare vorm en de mogelijkheid om objecten in intens licht en kleurlicht te laten verdwijnen. De limiet van technische mogelijkheden zet aan om na te denken over perceptie en interpretatie van de werkelijkheid.
  2. Het internationaal bedrijf Cartamundi en Peter De Cupere, bekend voor zijn kunstwerken met geuren, hebben samen geurkaarten geprint. De geur kan herkend worden door een iPad via een zelfontwikkelde app. Na het ruiken van de kaarten door de iPad ontstaat er een uniek kunstwerk op het beeldscher:. The Smelling iPad
  3. Miko Coffee werkte samen met beeldhouwer Kim De Ruysscher. Met het restproduct van gebrande koffie heeft de kunstenaar monumentale sculpturen in de vorm van moeren en bouten gemaakt in een oude verlaten loods. Zo kregen de sculpturen een roestig uiterlijk en de hele ruimte een intense koffiegeur.
  4. Mastermeubel en de Spaanse kunstenaar Victor Ramirez werkten samen aan de creatie van een lichtschilderij. De samenwerking was zowel een technisch onderzoek van verf en licht en tegelijk een studie naar de manier waarop de artistieke wereld van de kunstenaar een invloed heeft op het bedrijf. Het kunstwerk wordt permanent geplaatst aan de straatkant van Mastermeubel.
  5. Het innovatief ICT bedrijf Van Roey en kunstenaar Eric Joris van het experimenteel gezelschap Crew, werkten samen aan de creatie van een performance installatie voor de innovatieve beurs van Flanders DC. De bezoeker kon via sensoren in de hand drie dimensionaal tekenen in de ruimte. Het resultaat was in real time te zien op een projectiescherm.

 

meeting tussen de partners in project Turnhout Culturele hoofdstad

 

De 5 projecten werden voorgesteld op het Innovatie Testparcours van het Festival van de Creativiteit in november 2012.

Arteconomy en de stad Turnhout sloten een overeenkomst waarbij Arteconomy de opdracht kreeg het concept te ontwikkelen en de bemiddelaar tussen de kunstenaars en de bedrijven te zijn.

 

De open call bij de kunstenaars, de selectie van de projecten in de bedrijven, het begeleiden van de processen individueel en in groep behoorden tot haar taak.

Arteconomy publiceerde een brochure over dit project. 

Artikel De Standaard 

Artikel H Art