Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
placeholder
placeholder

Hangar Krowd is een project dat een partnership afsluit met kunstenaars/designers om mensen en bedrijven die betrokken zijn bij het netwerk van HangarK, tastbaar aanwezig te stellen.       

Eind maart 2019 had een groepsselectie plaats van de kandidaten wat een positieve ervaring was zowel voor de kunstenaars/designers als Hangar K zelf.

Het partnership voor de eerste periode van 1 april tot 30 juli werd ingezet met het kunstenaarsduo Veerle Michiels en Jonas Vansteenkiste. Zij werken met hun concept BOTANIEKDe werkperiode van Jonas&Veerle is verlengd tot 31 oktober opdat de samenwerking die ze opzetten zich beter zou kunnen integreren in de community van Hangar K. 

Donderdag 26 september wordt de connectie tussen de persoonlijkheden van de kruiden en de digitalte wereld die de bedrijfswereld is van Hangar K geprogrammeerd op de arduino's en dit door de partners van Hangar K.

 

Dinsdag 27 augustus: workshop Modelstorm ism het Industrial Design Center, Howest
Modelstorm is een brainstorm met de bedoeling er een 3D model uit te distilleren. De opdracht voor deze Modelstorm is het ontwerpen van een digitale connector met een plant. De teams in Hangar K worden digitaal geconnecteerd via planten nl 4 kruiden. De teams geven aan elk van de 4 kruiden een bepaalde identiteit: Mr/mss Jiogulan, MssTripmadam, Mr Munt, MSS Rau Ram. Een prototype van deze connectie onder de vorm van een arduino met zijn behuizing wordt ontwikkeld tijdens de Modelstorm. Daarna wordt het 3D model geprint. 

 

Frederik De Wilde zal als kunstenaar in de tweede periode van 1 augustus tot en met 30 november samenwerken met de community. Hij neemt eerst de tijd om zijn research te doen binnen de community om daarna zijn concept van het project voor te stellen.

Frederik maakt kennis met Hangar K en Howest die een partner is  


 

Jonas&Veerle bouwen hun netwerk op in en rondom Hangar K

 

 

Eerste infiltratie van Veerle en Jonas in Hangar K

 

BOTANIEK concept van de kunstenaars Veerle Michiels en Jonas Vansteenkiste

Het concept ‘Botaniek ‘ vertrekt vanuit de "relational aesthetics" van
Nicolas Bourriaud waarbij culturele en sociale structuren waarin we
leven door kunstenaars onderzocht worden. Het kunstwerk 'materialiseert
een relatie tot de wereld'. In de relaties die in dergelijke
situaties opgeroepen worden, wordt de deelnemer losgemaakt van
gebruikelijke culturele gedragscodes. Botaniek introduceert atypische
co-workers, als geconstrueerde identiteiten
onder de vorm van
kruidenclusters met een virtuele identiteit zoals Valerie Aan en Bie
Slook.
Net als alle andere gebruikers eisen deze nieuwe BOTANIEK
MEDEWERKERS
hun plek op in de co-workspace en nemen regelmatig
contact op met hun collega's.
Op deze manier ontstaat er een ‘micro-utopie’, die de medewerkers
in staat stelt andere vormen voor interactie, gemeenschappelijkheid
en zelfs manieren van werken te vinden. Deze gerichte activiteiten
hebben niet de bedoeling de heersende logica omver te werpen maar
willen er juist in opgaan of ermee contrasteren.

In hun gezamenlijke praktijk gaan Jonas Vansteenkiste & Veerle
Michiels
op zoek naar context gebonden uitdagingen. Ze vertrekken
vanuit kansen en beperkingen van een plek en gaan er mee
in dialoog of zoeken naar activering. Ze onderzoeken een vorm die
een immersieve ervaring brengt voor bezoekers en gebruikers. Hun
interventie beoogt steeds een actieve dialoog tussen toeschouwer/
gebruiker en de creatie.
 

De open call Hangar K was op zoek naar een partnership met kunstenaars en designers die mensen en bedrijven die betrokken zijn bij haar netwerk, tastbaar aanwezig stellen.

‘The network always wins’ Peter Hinssen

In deze tijden van sociale media worden netwerken steeds belangrijker. Daar waar ze vroeger fysieke bijeenkomsten waren zorgt het internet ervoor dat ze minder tastbaar worden. Een netwerk heeft verschillende dimensies nl vertrouwen, expertise, detail kennis, algemene inzichten, technische skills, sociale skills… Enerzijds is er het netwerk dat we rechtstreeks kennen en anderzijds is er het uitgebreider netwerk: de vrienden van mijn vrienden. Daarnaast zijn er nog verschillende contexten bijvoorbeeld: de familie, persoonlijke vrienden en de Hangar Krowd.

Hangar K is meer dan alleen een coworking space. Het is een co-creatiehub waar starters, groeiers en gevestigde ondernemingen worden samengebracht onder één dak met een duidelijke missie: ondernemerschap versterken. Hangar K connecteert starters met groeiambities en gevestigde ondernemingen op zoek naar inspiratie en innovatie, met als doel co-creatie en kruisbestuiving te stimuleren tussen de verschillende bedrijven.

De mensen van de bedrijfsunits zijn de verbindende sleutel die de community vormen = de KROWD. Tot de KROWD behoren de bedrijven die actief zijn binnen het gebouw maar ook deze uit de omgeving. Hangar K ziet zich als een katalysator om de bedrijven en andere betekenisvolle partners tussen Gent- Lille- De Panne- Brugge mede in de KROWD te betrekken. Voor dit alles is er een sterke KROWD ENERGIE nodig die mensen met elkaar VERRBINDT.
Hangar K gaat er van uit dat kunstenaars en designers, naast andere factoren, daarin een belangrijke rol kunnen spelen en wil met hen ism Arteconomy een partnership aangaan om die KROWD energie tastbaar neer te zetten.


Engagement Hangar K

 • biedt een werkplek aan in een innoverende co-creatiehub met focus op digitale technologie
 • gaat een partnership aan met 2 verschillende kunstenaars/designers.
 • organiseert telkens 2 Hangar K & Friends events als focus van de kunstenaar/designer voor de community.  
 • Hangar Krew ondersteunt de projecten van de kunstenaars/designers.
 • ism Arteconomy organiseren van 2 feedback momenten met focusgroep
 • ism met Arteconomy organiseren van een afsluit symposium met lessons learned en voorstellen voor een duurzame en strategische implementatie van het partnership.


Engagement Arteconomy:

 • is de trekker van dit project.
 • coacht de betrokken partners tijdens het proces.
 • dit project geeft de aanzet om samen met Hangar K een methode te ontwikkelen voor een duurzame strategische implementatie van dergelijke partnerships zowel bij kunstenaars als bij bedrijven.
 • de kunstenaar/designer ontvangt een honorarium van 4.000 € inclusief reis- en verblijfskosten via subsidies van de Vlaamse Gemeenschap. Indien een collectief wordt geselecteerd wordt dit bedrag gedeeld met het ganse collectief.
 • het werkingsbudget wordt bepaald in samenspraak met de kunstenaar/designer en Hangar K.

 

Engagement kunstenaar/designer:

 • De kunstenaar/designer werkt gedurende 4 maanden een Krowd proces uit met telkens twee Hangar K & Friends events als focus moment.
 • De kunstenaar/designer engageert zich om tijdens het proces geregeld ter plaatse actief te zijn en te interageren met de Hangar Krowd.

 

Timing

 • voor 25 februari 2019 indienen van de kandidatuur kunstenaars/designers
 • voor 15 maart wordt de samenstelling van het partnership gemaakt door het team van Hangar K en Arteconomy.
 • werkperiode:
 • periode 1: 15 maart – 15 juli 2019 met 2 Hangar K & Friends events
 • periode 2: 15 juli – 15 november 2019 met 2 Hangar K & friends events
 • november afsluitend symposium

Hangar K & friends is een terugkerend community event in Hangar K waarbij de Hangar Krowd samenkomt, nieuwe krowd leden worden voorgesteld en er steeds ook een leuke en informatieve randactiviteit wordt georganiseerd.

Partners

 • Hangar K is een inspirerende hub voor ambitieuze ondernemers in de regio Kortrijk. Het is een dynamische concept met een duidelijke missie om innovatief ondernemerschap te versterken. Hangar K stimuleert co-creatie en kruisbestuiving tussen starters, groeiers en gevestigde ondernemingen. Binnen Hangar K ondersteunen ondernemers elkaar, leren ze van elkaar en realiseren ze hun groeiambities.
 • Arteconomy brengt kunst, economie, wetenschap, technologie, onderwijs en creatieve industrieën bijeen om via grensverleggende samenwerking te durven anders ondernemen en nieuwe ideeën, nieuwe producten, nieuwe diensten en een andere kijk op de bedrijfscultuur te creëren. 

Ondersteuning:

Dit project wordt gerealiseerd met subsidies van de Vlaamse gemeenschap