Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
placeholder
placeholder

 

Het seminarie Kunst en economie: wij zien geen verschil was Arteconomy’s eerste sensibiliseringsactie rond het thema kunst en economie. Een doelgroep van vijfentwintig ondernemers kwam acht avonden samen met kunstkenners, filosofen en sociologen voor een diepgaande themadiscussie.


Wat hebben kunst en economie elkaar te bieden? Beide hebben een eigen kapitaal. Bij de ondernemer is kapitaal geld om voorraden en productiemiddelen te financieren. Bij de kunstenaar is dat zijn vrijheid, de vrijheid van denken en uitdrukken. Maar er zijn ook raakvlakken. De ondernemer zoekt zingeving in wat hij doet. De kunstenaar schept een nieuwe taal om zin en duiding te geven aan wat er gebeurt. De ondernemer kan voor die inspiratie terecht bij de kunstenaar, maar ook omgekeerd. De ondernemer kan zich engageren om de kunst te steunen.

Naast de 25 ondernemers werkten eveneens mensen uit de wetenschappelijke en de kunstwereld mee: Bart Debaere, Rudi Laermans, Erik Temmerman, Marc Jacobs, Ritsaert ten Cate, Joëlle Tuerlinckx, Lex ter Braak, Luc Tuymans, Marc de Kesel, Bart Verschaffel.

Binnen deze groep van ondernemers groeiden de pioniersprojecten. Daar ontstond ook het concept voor het boek Kunstenaars en ondernemers: een nieuwe relatie. Auteur Marc Ruyters werkte voor dit boek samen met de ondernemers.

 

Gerelateerde persartikels over het seminarie en/of de pioniersprojecten: