Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
placeholder
placeholder

© Jonathan Levy 2

Op een dag zit Picasso aan een tafeltje in een restaurant. Een vrouw komt naar hem toe met een servet en vraagt hem daar iets op te tekenen. In nog geen 30 seconden staat de tekening op papier.
'Voilà. Dat is dan 10.000 dollar’, zegt hij.
'10.000 dollar? Voor nog geen 30 seconden werk?’, schrikt de vrouw.
‘Ja, maar ik heb er dan ook 40 jaar over gedaan om te zijn waar ik nu ben.’, antwoordt Picasso.


In deze anekdote - waar gebeurd of niet - schuilt evenveel economie als kunst, evenveel markt als creativiteit, evenveel vraag als aanbod.
Arteconomy bracht ondernemers, kunstenaars, kunstkenners en wetenschappers uit verschillende hoeken samen in het seminarie: Kunst en Economie: wij zien geen verschil. Uit de lezingen en de vele discussies kwam het boek 'Kunstenaars en Ondernemers. Een nieuwe relatie' tot stand met de medewerking van de ondernemers zelf. Uit die ontmoetingen blijkt dat deze materie complexer, genuanceerder en zelfs polemischer is dan we denken. In dit boek wil Marc Ruyters - uitgaande van deze concrete ervaring - klaarheid scheppen in dat boeiend proces. Want kunst kan niet zonder economie en economie niet zonder kunst. Sterker nog: de wereld heeft ze allebei nodig.

Het boek werd genomineerd op de shortlist Boek van het jaar (2007) van de Nederlandse organisatie OOA (Orde van Organisatiedeskundigen en Adviseurs).

 

Het boek en de 7 experimentele projecten opgezet bij de deelnemers van het seminarie werden voorgesteld o.a. bij:

  • Promofashion Deerlijk, een van de deelnemers aan het seminarie, tijdens de lezing : Klaar voor een nieuwe relatie in het bedrijf. Keynote spreker: Catherine de Zegher, voormalig directeur van Kunststichting Kanaal, Kortrijk, The Drawing Center, New York en huidig directeur van Museum van Schone Kunsten Gent - over 'het bedrijf van de kunst'.
  • de Bedrijvenclub en de Vrienden van het MuHKA
  • het VKW-huys, Mechelen

 

Recensies over het boek ‘Kunstenaars en ondernemers. Een nieuwe relatie’ en/of de 7 pionierprojecten: