Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
placeholder
placeholder

 

Een publicatie over de productinnovatie bij 5 bedrijven in het kader van Turnhout Culturele hoofstad van Vlaanderen 2012.

Het katern bevat onder meer bijdragen van Ingrid Lieten, toenmalig Vlaams Minister van Innovatie, en Annelies Claes, project manager SPK, en belicht zowel het productieproces als de eindresultaten voor de partnerschappen tussen volgende bedrijven en kunstenaars:

  • Cartamundi & Peter De Cupere
  • Miko Koffie & Kim De Ruysscher
  • Master Meubel & Victor Ramirez
  • Philips Lighting & Nico Dockx
  • Van Roey ICT Group & Eric Joris

Ingrid Lieten, minister van innovatie

Creativiteit is meer dan kunst alleen. Al kan kunst een ideaal uitgangspunt betekenen voor creatieve innovatie. Een tijdje geleden hoorde ik het verhaal van de Belgische kunstenaar Frederik de Wilde, die voor een kunstwerk op zoek ging naar het zwartste zwart, het donkerste materiaal ooit. In samenwerking met de Rice University in Texas bouwde hij het nieuwe zwart in zijn kunstwerk op atomair niveau op. Het is 144 keer zwarter dan gewoon zwart. De Wilde noemt het ‘de nieuwe referentie voor zwart’. Wat begon als een creatief idee, leeft vandaag verder. Want de NASA onderzoekt het gebruik van dit zwart als bekleding voor telescopen om fout invallend licht nog beter te neutraliseren. Een innovatief idee, ontsproten uit het brein van een Belgische kunstenaar.